loader-logo

Wat is een design sprint

In dit artikel lees je wat een design sprint is, wat een design sprint inhoudt en wanneer je een design sprint nodig hebt. Heb je hulp nodig met het opzetten van een Design Sprint? Stuur mij een bericht.

 

 

Wat is een design sprint

Een design sprint is een methode om snel van een idee of een probleem naar een geteste oplossing te komen. Doel van een design sprint is problemen identificeren, oplossingen bedenken, een prototype maken en deze testen met echte gebruikers,  met een dedicated team. En dat allemaal in maximaal 5 dagen.
 

Wat houdt een design sprint in

Een design sprint doe je idealiter in 5 dagen. Korter kan ook, maar daar zitten wat uitdagingen in. Het is belangrijk dat je een team hebt voor de design sprint die gezamenlijk in staat is om tot oplossingen te komen. Een ruimte met genoeg whiteboards is belangrijk voor het proces, en als je een grote groep hebt zijn outbreak rooms ook welkom. De groep is bij voorkeur niet groter dan 7 mensen, mocht dit wel zo zijn kun je met twee groepen aan verschillende oplossingen werken later in de week.

 

 

 

Op maandag analyseer je het probleem en kies je richting wel deel van het probleem je op gaat lossen;

De dinsdag staat in het teken van oplossingen schetsen;

Op woensdag kies je de beste oplossingen en bedenk je hoe deze oplossingen getest kunnen worden;

De donderdag heb je nodig om een realistisch prototype te maken van je oplossing;

Op vrijdag test je jouw oplossing met echte gebruikers.

Dit is in het kort wat je doet in een design sprint. Het klinkt misschien makkelijk, maar dit is een pittig proces, maar geeft wel erg veel energie. Door de oefeningen en het multi-disciplinaire sprint team kom je door middel van goede discussies tot de kern. Het belangrijkste ingrediënt voor het slagen van een design sprint is dat het gehele team een week lang toegewijd en full focus is.

 

 

Wanneer heb je een design sprint nodig

Heb je een idee, maar weet je niet of er behoefte voor is in de markt? Wil je niet eerst veel geld uitgeven om een product (app, platform, website) te bouwen, om er vervolgens achter te komen dat het niet aanslaat. Door middel van een design sprint kun je binnen een week oplossingen genereren en testen met de (potentiële) gebruikers van het product. Design sprints kun je ook inzetten om processen te verbeteren. Eigenlijk kun je een design sprint gebruiken voor allerlei problemen. Omdat je wel een aantal mensen uit je organisatie moet vrijplannen voor 5 dagen, is het wel slim om een probleem te pakken, waar je echt niet uitkomt. Een probleem dat jullie onverdeelde aandacht nodig heeft.

 

Hulp nodig?

Heeft jouw team of bedrijf een design sprint nodig? Stuur mij dan een bericht.

1 Points