loader-logo

Je moet kiezen, veiligheid of gebruiksgemak?

Deze column is origineel geschreven in 2012 en kan informatie bevatten die inmiddels achterhaald is

Zaterdagochtend, kind slaapt, de krant ploft op de mat, de stoom komt nog van de koffie..

..Dit is mijn moment!

De krant NRC Weekend houdt het moment levend. Dit wordt smullen: ‘Bedonderd door de browser’ lees ik hardop.. ik ben erg nieuwsgierig waar het artikel over gaat. Cookies? Spam? Fishing? Webcam hijacking? Een nieuwe hype..? Wat heeft de browser nu weer geflikt? Google Chrome is de boosdoener.

Het blijkt een kritisch artikel over de browser van Google te zijn. “De aanleiding voor de kritiek is de mysterieuze verwisseling van login-gegevens tussen twee Chrome-gebruikers, techjournalist Colin van Hoek van nu.nl en NRC’s technologieredacteur Marc Hijink.”

Op betaalde sites, opslagdiensten en webwinkels krijgt van der Hoek de vraag of hij de gegevens van Hijink zou willen gebruiken om in te loggen. De wachtwoorden, bookmarks en andere gegevens van Marc Hijink zijn door middel van de synchronisatie feature van Google toegevoegd aan Colin van der Hoek’s account. Hoe kan dat? De ongelooflijke account mixup is ontstaan op een testcomputer waarop allebei de journalisten gewerkt hebben met Google Chrome. De beide journalisten kregen de testcomputer om beurten toegestuurd van de fabrikant om het apparaat te reviewen. Allebei de journalisten hebben Google Chrome gesynchroniseerd met hun Google account.

Google Chrome staat bekend als snelle en gebruiksvriendelijke browser. Het synchroniseren van de browser is een geweldige feature. Door browsers te synchroniseren dender je het internet over met alle door jouw gekoppelde apparaten. Je hebt altijd en overal je bookmarks, wachtwoorden en settings tot je beschikking. Zeer gebruiksvriendelijk allemaal dus, maar door het synchroniseren van die, al dan niet, vertrouwelijke gegevens gaat de veiligheid er duidelijk niet op vooruit.

Later het weekend kwam ik erachter dat gebruiksvriendelijkheid en veiligheid elkaar überhaupt niet goed verdragen. Ik heb namelijk mijn keuken gepoogd veilig te maken voor mijn zoontje van 11 maanden. Elk kastdeurtje op peuterhoogte bevat nu een “kinderslot”. Een kinderslot is in de praktijk een plastic haakje die achter een weerhaak blijft hangen. Door met je vingers het haakje wat naar buiten te duwen zal de kast openen.

Mijn keuken is nu veilig.. maar op de oven en koelkast na, is de keuken volledig onbruikbaar geworden. Ik drink mijn watertje gewoon weer uit de kraan en mijn dagelijkse dosis koude melk rechtstreeks uit het pak. Ik doe er alles aan om de kastjes te vermijden.

Je moet kiezen, veiligheid of gebruiksgemak? Deze twee gaan op het web en in het dagelijkse leven nog lang niet altijd samen.

Omdat de situatie in mijn keuken en rond de beveiliging van Google Chrome voorlopig niet zal veranderen, moet er toch een oplossing komen.Two Step Authentication is voor Google Chrome in ieder geval een extra beveiligingsstap die je zou kunnen ondernemen, verder luidt het advies om op openbare of werk computers niet in te loggen met je Google account of gebruik zakelijke en privé accounts los van elkaar. Wat de oplossing voor de keuken is.. Ik weet het niet..

Lees het hele artikel van NRC. (€)

0 Points