loader-logo

Het aandenken aan een historische etappe

Waarom hangt het aandenken aan die historische etappe in de Tour de France aan de muur in het kleine Brabantse dorpje Engelen?

Maarten Mimpen is in de Tour de France van 2011 doordat de 15 koppige voorselectie van Team Sky hem unaniem kiest als een van de soigneurs.

Maarten is de enige Nederlanderse soigneur bij Team Sky. Iedere avond kneedt hij de gereden en geleden kilometers uit de benen van Edvald Boasson Hagen en Juan Antonio Flecha. Deze twee krachtpatsers leggen hun hele hebben en houden drie weken lang in de handen van Maarten.

Morgen is mijn dag.. Fluistert Flecha op de avond voor de negende etappe. Ik zorg dat ik meezit morgen. Maarten is overtuigd. Morgen is zijn dag.

De kopgroep bestaat uit vijf. Johnny Hoogerland, Juan Antonio Flecha, Luis Leon Sanchez, Thomas Voeckler en Sandy Casar. De vluchters zijn al een tijd vooruit en de kopgroep verstaat elkaar. De kans op overleven groeit. Nog 30 kilometer te gaan.

Licht euforisch bereikt Maarten Saint-Flour, de finishplaats. Flecha! Zou het hem lukken? Wat is het toch ook een geweldig mens en een nog betere renner. Dan wordt Maarten abrupt uit zijn dagdroom getrokken als het grote scherm laat zien hoe Flecha door een AUTO van zijn fiets af wordt gereden en meters op zijn rug over de grond schuift. Flecha neemt Hoogerland mee in zijn val en Johnny belandt ondersteboven in het prikkeldraad.

De tijd staat even stil.. De tour wacht niet.. Voeckler trapt door, en hard. Dit kan niet.. Wat is er gebeurd. Flecha ging winnen. Dit was zijn dag. Alles klopte…

… Gebroederlijk komen Johnny Hoogerland en Juan Antonio Flecha 16 minuten na de winnaar over de streep. Johnny met een nieuwe broek en ingezwachteld, Flecha met zijn kapotte trui nog aan. De pijn is zichtbaar, deze renners zijn letterlijk uit het veld geslagen.

Herinner dit als mijn dag zegt Juan Antonio Flecha als hij zijn gehavende Sky trui van die dag overhandigd aan zijn Soigneur. Maarten Mimpen. Beloof me dat je hem zelf houdt. Beloofd!

De volgende etappe starten Flecha en Hoogerland bij hoge uitzondering allebei met de rode rugnummers. Zij waren de meest strijdlustigste renners van de negende etappe.

Nu, in 2013, zijn Johnny Hoogerland en Juan Antonio Flecha de meest aanvallende renners uit de Vacansoleil-DCM formatie en iedere avond duwt Maarten van Mimpen hun hoop weer terug de benen in.

Thuis, in Engelen wacht Maarten, samen met zijn vrouw, het bewijs van die historische etappe.

Met dank aan Anita van Mimpen.

0 Points

snow sea man beach
grayscale photo of a road in the middle of a mountain
Next Article